Restaurang & kafé 

I restaurangens luftiga lokaler i Kulturhuset serveras närproducerad och ekologiskt/biodynamiskt odlad mat. Råvarorna, som är av högsta kvalitet, är inköpta på de närliggande gårdarna i området. Här kan man äta gott eller bara ta en fika.

Järna har sedan länge legat i framkant när det kommer till ekologi, hållbarhet och närproducerade råvaror och hur KulturMats restaurang bedrivs är inget undantag. Allt som serveras är 100% ekologiskt eller biodynamiskt, lagas helt från grunden och är fritt från tillsatser. Dessutom kommer alla råvaror oavsett om det är mjölk, kött, vetemjöl, bönor, grönsaker m.m. från gårdarna runtomkring vilket bidrar till en hållbar miljö med minimal miljöpåverkan. Även drycken som serveras är ekologisk eller biodynamisk och producerad inom Sverige (med undantag för vissa biodynamiska viner). Här kan du alltså både äta och dricka riktigt gott utan att skämmas!

Nominerad till Stellakonditor 2023
Dessutom har kaféets konditor Sanita varit nominerad som en av tre till Stellakonditor under Stellagalan hösten 2023. Strax innan dess placerades hon på en stadig andra plats för hennes kanelbullar i tävlingen ”Stockholm läns bästa kanelbulle gjord på kulturspannmål 2023” (bakat på ekologiskt svenskt mjöl) där bland annat den välrenommerade bagaren Sébastien Boudet satt med i juryn. Varmt välkommen in att testa någon av hennes underbara kreationer hos KulturMat.

Hotellfrukost från KulturMat
Vi har äran att servera hotellfrukost från KulturMat i Kulturhusets luftiga foajé. Och även till hotellfrukosten tänker vi tillsammans med restaurangen på hållbarhet.
För att minimera matsvinn fokuserar de kanske inte på att ha en lika rik frukost som många andra hotellkedjor har med sina 10 sorters ägg, utan fokuserar istället på att ha riktigt goda ekologiska och närproducerade råvaror med noga eftertänksamhet för vad som är i säsong och att kunna kombinera det med att välja ut endast det allra bästa inom respektive kategori. Därför serveras det t.ex Yoghurt och smör från Järna Mejeri, müsli, flingor, olika torkade bär & frön samt juice från Saltå Kvarn, goda ostar, kokta ägg, grönsaker, sylt, marmelad och rökt vildsvin från närliggande gårdar, hembakt bröd på mjöl från Saltå Kvarn samt kaffe från Järna rosteri.

Självfallet serveras även glutenfria och laktosfria alternativ till frukosten, men gör gärna en notis till oss om det i din bokning så att köket kan se till att de bakar/inhandlar rätt mängd av dessa alternativ, för att hjälpa oss att minimera matsvinnet. 

 

Du hittar mer information om Restaurang & Kafé KulturMat via länkarna nedan.

Facebook https://www.facebook.com/KulturMatYtterjarna
Instagram https://www.instagram.com

Telefon 08-554 302 15
Epost info@kulturmat.se 

Ordinarie öppettider är följande:

Tisdag – Fredag

Kafé     10.00 – 16.00
Lunch   11.30 – 14.00

Lördag – Söndag

Kafé     10.00 – 16.00
Lunch   12.00 – 14.30

Kvällsöppet

Vid gruppbokningar över 10 personer och övernattande konferenser håller restaurangen öppet även under kvällstid. Till övriga hotellgäster som önskar kvällsmat från restaurangen och inte uppfyller minimumantalet, så går det att förbeställa en lättare vegetarisk kvällsmåltid som restaurangen förbereder och ställer upp i ett av hotellets mysiga uppehållsrum. I rummets pentrykök värmer du enkelt upp din mat den tid som passar dig – kanske avnjuter du den vid matbordet, eller varför inte framför rummets alldeles egna öppna brasa? Varmt välkommen att kontakta oss för att lägga till detta i din bokning eller lägg till det själv vid steg två i din onlinebokning på vår hemsida.

Vad står på menyn?

KulturMat strävar efter att alltid kunna presentera olika rätter var dag och därför är menyn aldrig densamma. Menyn består ibland av buffé eller två olika varmrätter som består av en vegetarisk rätt samt en med viltkött, och dagens soppa. Utöver dessa varmrätter finns det alltid smörgåsar och bakelser att avnjuta. Ofta serveras det även våfflor och annan god kafémat för de yngre besökarna.

För dig som är intresserad av att se dagens meny innan du besöker oss så lägger KulturMat upp sina menyer en dag i förväg under eftermiddagen, på både Facebook och Instagram. Där stannar de till lunchserveringen är slut och nästa dags meny laddas då upp.

Det går att se kommande menyer på Facebook under fliken meny (se exempelbild nedan)
OBS! Kommande två bilder är exempelbilder som visar var du finner dagens meny på Facebook / Instagram och motsvarar alltså inte den faktiska menyn. Priser och rätter varierar.

Facebook

Instagram

Hotellrum

Vårt ekologiska designhotell har 34 rum i fyra underbara färger att välja ibland. Ekologisk och närodlad frukost, lantligt lugn och gym

Läs mer >>>

Konferens

Wegnerrummet med öppen spis eller konferens i den pampiga teaterlokalen med plats för femhundra personer?
Här blir alltid er konferens personlig och unik

Läs mer >>>

Mat

I Kulturhusets luftiga lokaler serveras närproducerad och ekologiskt odlad mat hos KulturMat Restaurang & Kafé

Läs mer >>>

Uppleva & Kultur

I det magnifika Kulturhuset finns en konsertsal med 500 platser. Här kan du uppleva teater, opera, musik, dans och cirkus med världsartister. Dessutom kan du upptäcka ljusinstallationen Skyspace av världskonstnären James Turrell, få en guidad rundtur eller hyra en cykel och upptäcka Ytterjärna på egen hand

Läs mer >>>

Natur

Ta en stilla promenad ned till vattnet i den vackra Trädgårdsparken eller vandra längst Ekoleden genom skogar och biodynamiska jordbruk.

Läs mer >>>

Vandrarhem

Vakna upp till skogens viskningar och kossornas avlägsna råmande i unika Ytterjärnas vandrarhem. Vandrarhemmet som består av ett flertal olika hus omgivna av vacker miljö är det perfekta alternativet för dig som vill bo lite billigare

Läs mer >>>
Translate »