Ytterjärna Hotell ligger mitt i naturen. Vandra genom vår trädgårdspark eller över gyllene ekologiska åkrar och fält, förbi biodynamiska bondgårdar eller genom sörmländska barrskogar och förbi Himmerfjärdens kustområde.

Trädgårdsparken

Trädgårdsparken är en plats som utvecklats ur det typiska sörmländska odlingslandskapet, ur Bruno Liljefors kärlek till den vilda naturen, ur Nils Nilssons anläggning av odlingar, promenadstigar och planteringar, ur antroposofi och Arne Klingborgs otroliga entusiasm inför konsten och skönheten sammanfört med livets nödvändigheter, som kom att bli förebilden till Rosendals trädgård.

Ett antroposofiskt formspråk utvecklades som blev unikt bland trädgårdar och parker i Sverige. Den kreativa och sociala trädgårdsrörelse som växte fram här kom bland annat att bli en stark impuls till den ekologiska rörelse vi har idag.

Trädgårdsparken utgörs av ett femtiotal olika rumsbildningar och motiv. Den stora rosenträdgården och de biologiska reningsdammarna är de mest framträdande motiven men här finns också mer subtila motiv som till exempel ”Gläntan”, ”Näktergalens trädgård” och ”Liljefors björklund”. Självklart finns också ett antal olika perennrabatter med olika teman.

Ekoleden

Vandra genom orörd natur och över ekologiska fält. Ekoleden binder samman Ytterjärna med närliggande trädgårdar, jordbruk, skogar och Östersjöns kustområde. Idag finns det tre olika utmarkerade vandringsleder för dig som vill se mer av området till fots.

Längd: 12,5 km. Tid: 2–3 tim. Markering: Röda skyltar, stolpar och prickar.

Karta för ekoleden (ladda ner pdf här)

För mer info Ekoleden>>

Nibblerundan

Den här rundan tar dig genom fälten på Nibble Gård och Trädgårdsparken. Det finns även informationstavlor som beskriver den bakgrunden till gården och området.

Längd: 2 km. Tid: ca 30 min. Markering: Gula skyltar, stolpar och prickar.

Skogsrundan

Promenera vår skogsslinga genom rika lövskogar och magra tall marker. Här kan uppleva Sörmlands olika skogstyper och se tallar som är upp mot och 200 år. Slingan startar borta vid sågen bredvid Skogsbrynsbyn och fungerar utmärkt som en extra runda för dig som hade tänkt gå Ekoleden.

Längd: 1 km. Tid: 20 min. Markering: Blå skyltar, stolpar och prickar.

Hotellrum

Vårt ekologiska designhotell har 34 rum i fyra underbara färger att välja ibland. Ekologisk och närodlad frukost, lantligt lugn och gym

Läs mer >>>

Konferens

Wegnerrummet med öppen spis eller konferens i den pampiga teaterlokalen med plats för femhundra personer?
Här blir alltid er konferens personlig och unik

Läs mer >>>

Mat

I Kulturhusets luftiga lokaler serveras närproducerad och ekologiskt odlad mat hos KulturMat Restaurang & Kafé

Läs mer >>>

Uppleva & Kultur

I det magnifika Kulturhuset finns en konsertsal med 500 platser. Här kan du uppleva teater, opera, musik, dans och cirkus med världsartister. Dessutom kan du upptäcka ljusinstallationen Skyspace av världskonstnären James Turrell, få en guidad rundtur eller hyra en cykel och upptäcka Ytterjärna på egen hand

Läs mer >>>

Natur

Ta en stilla promenad ned till vattnet i den vackra Trädgårdsparken eller vandra längst Ekoleden genom skogar och biodynamiska jordbruk.

Läs mer >>>

Vandrarhem

Vakna upp till skogens viskningar och kossornas avlägsna råmande i unika Ytterjärnas vandrarhem. Vandrarhemmet som består av ett flertal olika hus omgivna av vacker miljö är det perfekta alternativet för dig som vill bo lite billigare

Läs mer >>>